Home Vraag van de week Wat is een Siamese tweeling?

Wat is een Siamese tweeling?

Siamese tweeling

Een Siamese tweeling: je hebt er vast van gehoord, maar weet je ook precies hoe het zit? Hieronder vind je het antwoord op de vraag ‘wat is een Siamese tweeling?’ en lees je ook waar de naam vandaan komt.

Een Siamese tweeling is simpel gezegd een tweeling die bij de geboorte fysiek is verbonden. Het is een zeer zeldzame vorm van een tweeling. Volgens Wikipedia is ongeveer 1 op de 50.000-100.000 geboorten een Siamese tweeling.

Hoe deze tweelingen precies zijn verbonden, verschilt. Zo delen de bekende Amerikaanse Abby en Brittany grotendeels een lichaam, waarbij Abby de linkerkant en Brittany de rechterkant bestuurt. Ze hebben wel meerdere organen dubbel. En de Nederlandse Sheneeva en Chenelva zitten juist niet met hun lijf maar met de hoofden aan elkaar.

Eeneiige tweeling

Het gaat altijd om een eeneiige tweeling. De bekendste theorie is dat een bevruchte eicel deelt maar niet volledig splitst, waardoor de twee vruchtjes zich niet helemaal tot twee individuen kunnen ontwikkelen. Fysiek dan.

De oorzaak van een niet-volledige splitsing is niet altijd duidelijk. In gunstige gevallen kan een Siamese tweeling succesvol worden gescheiden, maar helaas lang niet altijd. Bij Abby en Brittany en bij Sheneeva en Chenelva zou het bijvoorbeeld betekenen dat een of beide vrouwen zouden zijn overleden.

Succesvol gescheiden

In Nederland werd er in 1953 een Siamese tweeling geboren. In Friesland om precies te zijn, twee zussen genaamd Folkje en Tjitske. De twee waren destijds wereldnieuws. De tweelingzussen zaten met de buiken aan elkaar, maar bleken wel eigen vitale organen te hebben. Ze werden zeven maanden na hun geboorte succesvol van elkaar gescheiden.

Helaas hebben veel Siamese tweelingen niet zo veel geluk. Ze overlijden vaak al voor, tijdens of snel na de geboorte. Van deze tweelingen wordt 40 tot 60 procent dood geboren, 35 procent overlijdt na een dag, aldus Wikipedia.

Siam

De term Siamese tweeling komt van Chang en Eng Bunker, die van 1811 tot 1874 leefden. Zij kwamen uit Siam, het land dat we tegenwoordig Thailand noemen. De twee verdienden hun geld met optredens. De broers overleden in 1874 enkele uren na elkaar, vermeldt Wikipedia.

Lees ook:
Helft beroemde Siamese tweeling is getrouwd
Oudste Siamese tweeling ter wereld is overleden

Foto: Pixabay/Peggy_Marco Lachmann-Anke