Home Tips 9 tips bij driftbuien van je tweeling

9 tips bij driftbuien van je tweeling

driftbuien tweeling

Ben je net in de winkel, stort je kind zich dramatisch op de grond. En in jouw geval twee tegelijk! Vrijwel iedere ouder herkent het. Negen tips bij driftbuien van je tweeling.

  1. Het is misschien het laatste waar je aan denkt, maar neem eerst even een momentje om diep adem te halen. Dat helpt voorkomen dat je zelf al in de stress schiet en de situatie alleen maar verder escaleert, omdat je boos wordt en je stem verheft. Als jij rustig blijft, heeft dat vaak ook effect op je tweeling.
  2. Bedenk wat de oorzaak van de driftbuien kan zijn. Zijn ze moe, verveeld, hongerig, overprikkeld of willen ze je iets duidelijk maken, maar weten ze nog niet goed hoe? Als je weet waardoor het komt, kun je wellicht ook makkelijker een oplossing bedenken. En neem gewoon sowieso altijd wat te spelen en/of snacken mee, zodat je dat nog in de strijd kunt gooien. Helpt bij alle oorzaken.
  3. Afleiden! Je denkt misschien dat dat alleen bij hele kleintjes werkt, maar echt, je zult versteld staan van hoeveel je kunt oplossen door af te leiden. Je moet misschien alleen even een hele trukendoos open gooien voordat je hebt gevonden wat je nodig hebt. En dan betekent dat niet eens dat dat de volgende keer ook werkt. Helaas… Wees creatief!
  4. Negeren: de lol is er snel vanaf als jij je duo gewoon even in hun sop gaar laat koken.
  5. Richt je tot een van de twee. Als je er eentje rustig kunt krijgen, is dat al dikke winst. De kans is groot dat de ander ook wel volgt als hij/zij ziet dat broer/zus meewerkt en daarvoor wordt geprezen.
  6. Hebben ze driftbuien omdat ze elkaar in de weg zitten? Probeer er niet meteen bovenop te duiken, maar laat ze het samen proberen op te lossen. Lukt lang niet altijd, maar ze moeten dat toch ook leren.
  7. Laat je niet verleiden om toe te geven aan de wensen van je duo. Het is inderdaad verleidelijk, zeker als de halve winkel naar je kijkt en jij alleen maar wilt dat dit alles voorbij is. Maar op de lange termijn werkt het zo averechts.
  8. Vergeet niet: dit gaat voorbij. Alles is een fase. Álles ís een faaaaaase!
  9. En tot die tijd: laat je niet gek maken door de omgeving. Bedenk dat vrijwel iedere ouder deze situaties meemaakt. Of heeft meegemaakt. Voor het feit dat jij het dubbel moet doorstaan, hebben de meeste mensen alleen maar respect. En zo niet, dan is dat jammer.

Lees ook: Tien weken zwanger van een tweeling en plotseling single

Origineel gepubliceerd in oktober 2018. Laatste bewerking in maart 2023.

Foto: TwinZine