Home Nieuws Tweeling geboren in verschillende jaren: eentje in 2023 en eentje in 2024

Tweeling geboren in verschillende jaren: eentje in 2023 en eentje in 2024

tweeling verschillende jaren

We kijken elk jaar weer uit naar een tweelinggeboorte in het oude én nieuwe jaar. Dit keer is er in Kroatië een tweeling geboren in verschillende jaren. De ene baby diende zich nog op oudjaarsavond 2023 aan, de ander kwam in de nieuwjaarsnacht – en dus in 2024 – ter wereld.

Ze schelen echt maar twee minuten, de tweelingzussen die het licht zagen in het ziekenhuis in Split. Het waren alleen twee cruciale minuten. Het ene meisje werd geboren om 23.59u en haar zusje om 0.01u, schrijft Sarajevo Times op basis van persbureau Srna. En ja, toen was het intussen 2024.

Het gebeurt natuurlijk vaker dat een tweeling zich aandient rond middernacht, waardoor de kinderen bijvoorbeeld net niet dezelfde geboortedag hebben. Best wel handig misschien, want zo hebben ze echt een eigen dag. Maar dan is het slechts een dagje verschil.

Andere regels

Een ander jaartal is een groter ding. Wellicht gelden er (later) zelfs wel andere regels vanaf het geboortejaar van een van de twee die dan dus slechts op één kind van toepassing zijn.

En denk aan de leeftijdsgrens op scholen die ooit van 1 oktober naar 1 januari is gegaan. Al zal een school altijd kijken naar een kind en zeker bij een tweeling heus niet strikt vasthouden aan de regel dat kinderen die geboren zijn vanaf 1 januari langer kleuteren.

Eeuw ertussen

Hoe dan ook: het is en blijft een uitzonderlijke situatie. Toch komt het vaker voor. Het meest bijzondere verhaal tot nu toe is wel de Wallman-tweeling waarvan de jongen op 31 december 1999 werd geboren en het meisje op 1 januari 2000. Tussen die twee zat dus niet alleen een dag en een jaar, maar een eeuw!

Hoewel deze bijzondere broer en zus wel vaker in het nieuws zijn gekomen, waren zij niet de enige tweeling van wie er eentje in de 20e en eentje in de 21e eeuw is geboren. In dit artikel van CBS News lees je er meer over.

Lees ook:
Deze tweelingen delen níet hun geboortejaar
Record: de meest premature tweeling ter wereld

Foto: Pexels