Home Vraag van de week Heb je bij een tweeling twee placenta’s?

Heb je bij een tweeling twee placenta’s?

Tweeling twee placenta's
Bron: Unsplash/Taisiia Stupak

Als je zwanger bent van een tweeling gaat er een wereld voor je open. Je leert snel van alles over de bijzondere wereld van tweelingen. Zoals bijvoorbeeld het antwoord op de vraag: heb je bij een tweeling altijd twee placenta’s?

Wie zwanger is van één kind weet dat je dan ook één placenta hebt. Bij een tweeling zou je dus denken dat er altijd twee placenta’s zijn. Toch hoeft dat niet zo te zijn; het hangt van de omstandigheden af. Allereerst: wat voor tweeling krijg je?

Moment van splitsing

Bij een twee-eiige tweeling heb je altijd twee placenta’s. Het gaat namelijk om twee verschillende eicellen die worden bevrucht door twee verschillende zaadcellen. Die bevruchte eicellen ontwikkelen in de baarmoeder allebei een eigen placenta.

Toch kun je niet zeggen dat twee placenta’s ook meteen betekent dat het om een twee-eiige tweeling gaat. Bij een eeneiige tweeling kan het namelijk nog twee kanten op; het hangt helemaal af van het moment van splitsing.

Placenta delen

Als de bevruchte eicel vroeg – in de eerste drie dagen – is gesplitst, ontstaan er twee placenta’s. Net als bij een twee-eiige tweeling dus. Dat is vaak de meest gunstigste variant, omdat de baby’s hun eigen voedingsbron hebben en er minder risico’s zijn als bijvoorbeeld TTS en TAPS. Als de bevruchte eicel na drie dagen splitst, delen de baby’s een placenta.

Conclusie: je hebt bij een tweeling dus niet altijd twee placenta’s. En dat geldt ook wanneer je een drieling of vierling krijgt: bij een eeneiige drieling of vierling kan het zijn dat ze de placenta delen. Het kan bij eeneiig, en sowieso bij twee-eiig, ook zo zijn dat alle baby’s een eigen placenta en vruchtzak hebben.

Tweelobbige placenta

Je kunt overigens ook zwanger zijn van één baby en een placenta hebben die uit twee delen bestaat, maar dat is weer een ander verhaal. Het wordt dan een placenta bilobata genoemd, ofwel een tweelobbige placenta. Er zijn geen aanwijzingen dat dit te maken heeft met een vroege tweelingzwangerschap waarbij een van de foetussen niet levensvatbaar was. Je kunt hier op TwinZine meer lezen over alleengeboren tweelingen.

Lees ook: De twintig belangrijkste lessen die je leert in dat eerste jaar