Home Vraag van de week Waarom zijn tweelingen zo gewild als model?

Waarom zijn tweelingen zo gewild als model?

tweeling model

Je schatjes in die ene commercial of tv-serie? Het zou zomaar kunnen, want tweelingen zijn gewild als model en acteur. Liesbeth Bakels van Moederannecasting vertelt waarom.

Moederannecasting bestaat sinds 1978 en is daarmee het oudste kindercastingbureau van Nederland. In hun bestand zitten ook een heleboel tweelingen.

Waarom kunnen jullie altijd tweelingen gebruiken?

,,De belangrijkste reden waarom specifiek om eeneiige tweelingen wordt gevraagd, is dat ze voor elkaar kunnen invallen. Van de arbeidsinspectie mogen kinderen maar 4 uur per dag werken. Als je een eeneiige tweeling inzet voor een shoot of opnames, kun je een hele dag schieten of filmen. Bovendien zijn tweelingen goed op elkaar ingespeeld en gunnen ze elkaar veel. Dat is fijn als de een wat meer wordt ingezet dan de ander.”

Zoeken jullie dan specifiek eeneiige tweelingen?

,,Ja, omdat zij samen een rol kunnen spelen. We schrijven ook wel twee-eiige tweelingen in, omdat ze heel erg op elkaar lijken of omdat we denken voor allebei werk te hebben. Ze worden dan niet per se samen geboekt, hooguit als broertje(s)/zusje(s).”

Mila & Jade

Wat voor types zoeken jullie?

,,Ieder mens is mooi, maar het hangt niet alleen van het uiterlijk af of je als tweeling opdrachten krijgt. Iedere opdrachtgever heeft weer eigen wensen. De een zoekt het perfecte koppie, de ander juist een schoffie of aparte looks. Het verschilt dus echt per opdracht. Wij hebben geen glazen bol, maar we schrijven iemand alleen in als we denken dat diegene wordt geboekt.”

Aan welke niet-uiterlijke eisen moet je voldoen om te worden geboekt?

,,De kinderen die we boeken moeten goed kunnen luisteren. Ouders weten vaak zelf wel of hun kinderen makkelijk zijn om mee te werken of niet. En meestal zien wij bij de eerste casting ook wel of ze goed regisseerbaar zijn. Daarnaast moeten kinderen het zelf wel echt leuk vinden om te acteren of poseren, anders werkt het niet.”

Maakt het nog uit waar de kinderen vandaan komen?

,,Negen van de tien keer wonen ze in de buurt van Amsterdam, omdat hier vaak de castings en opnames zijn. We hebben ook wel modellen die verder weg wonen. Een veelgevraagd model wordt misschien zes keer per jaar geboekt, dus het is niet iets wat je wekelijks doet. Maar je moet het (als ouder) maar wel net kunnen combineren met school, werk etc.”

Julien & Raphael

Heb je nog tips/adviezen voor ouders die hun kinderen willen inschrijven?

,,Ouders moeten zich realiseren dat er veel van ze wordt gevraagd. Vaak ben je met het modellen- of acteerwerk wel een dag kwijt. Dan moet je bijvoorbeeld om 8.00 uur aanwezig zijn met je ene kind en willen ze voor de middag het broertje/zusje inzetten. De kinderen krijgen wel wat betaald, maar dat is pas als ze een klus binnenhalen. Soms moet je eerst wel tien keer auditie doen voordat je wordt uitgekozen en dat betekent steeds heen en weer rijden. Daar moet je tijd voor willen vrijmaken.”

Meer weten? Check de website van Moederannecasting.

Lees ook: Deze beroemdheden zitten in hetzelfde schuitje als jij

Origineel verscheen in februari 2017. Laatste bewerking in februari 2022.

Foto’s: Moederannecasting (hoofdfoto Fleur& Marit)