Een verre reis maken met een (peuter)tweeling? Het kan! Tweelingmoeder Marlieke ging meermaals met man Ivo en tweeling Roos en Siem op reis. Ze deelt zes tips!
Een goede voorbereiding
Probeer je kinderen zo veel mogelijk bij de voorbereiding te betrekken. Ga je lang vliegen? Leg dan uit dat ze in het vliegtuig gaan slapen, dat ze hun tandjes mogen poetsen in het vliegtuig en een schermpje hebben om filmpjes te kijken. Wij lazen het boekje ‘Ikke op reis’ voor. Dat gaat over een lange vliegreis door de ogen van een peuter. Toen we eenmaal op de luchthaven waren herkenden ze een hoop dingen uit het boekje. Ga je naar een land waar veel rijst wordt gegeten? Probeer dan in de weken vooraf al wat vaker rijst te eten. Zo kunnen je kindjes vast wennen aan de smaak. Zoek YouTube-filmpjes op die gaan over de bestemming en kijk daar samen naar, zodat je uit kan leggen dat de tweeling dit straks ook gaat zien. Zijn je kinderen al wat groter, dan kunnen ze misschien meedenken over de route en excursies die jullie gaan maken.
Plan zo veel mogelijk vooruit
Een beetje afhankelijk van de lengte van je reis, maar als je korter dan een maand weggaat zou ik zo veel mogelijk van tevoren plannen. Stippel je route vast uit en boek eventueel ook vast de accommodatie. Op deze manier ben je verzekerd van het hotel/guesthouse naar keuze en weet je zeker dat ze een familiekamer hebben. Want die heb je wel nodig met een tweeling. Regel ook vast het vervoer naar je eerste hotel. Niks zo vervelend als dat je na een vermoeiende vlucht nog moet zoeken hoe je naar je slaapplek kunt komen.
Houd je handen vrij
Afhankelijk van de leeftijd van de tweeling natuurlijk, maar voor ons waren rugdragers tijdens onze reizen echte life savers. Vooral op de luchthaven of tijdens een wat langere wandeling kwamen ze goed van pas. Het is ook een fijn alternatief voor de tweelingbuggy. De voetpaden zijn in het buitenland toch vaak minder breed en minder recht. Zijn je kinderen al wat ouder dan is een Trunki misschien wel wat. Dit is een hele leuke (kinder)koffer op wieltjes. Er zit een handig koord aan waar je kindje zelf de koffer aan mee kan trekken. Zijn ze moe, dan kunnen ze op de koffer gaan zitten en kan papa of mama trekken. Echt heel handig!
Zorg voor gevulde magen en tablets
Drinken mag niet mee in het vliegtuig, maar eten wel. Dus neem een tas vol met lekkers mee. Iets om op te kauwen tijdens het opstijgen of landen helpt tegen pijnlijke oren. Een snoepje of koekje is een fijne beloning voor als je kids een tijd met hun riem om moeten zitten. Je kunt ook wat kleine cadeautjes meenemen die ze tijdens de vlucht mogen openmaken. Zet de tablet vol met filmpjes en spelletjes. Of tabletS in dit geval, want voor ieder kind eentje is wel echt een must als je gezeur wil voorkomen. Onze kinderen kunnen zich uren vermaken met dat ding.
Kies voor qualitytime
Een luxe tijdens de vakantie is dat je (meestal) met twee volwassenen bent en je aandacht dus beter kan verdelen. Heerlijk om fulltime bezig te zijn met elkaar en niet constant hoeven te schipperen tussen kids en werk en het huishouden. Zorg dan ook eens voor een-op-eenaandacht, iets wat bij een tweeling niet heel vanzelfsprekend is. Even met één kind naar de supermarkt of een stukje wandelen kan al voldoende zijn en leuke gesprekken opleveren.
Relax en geniet
Mijn laatste tip is om zo veel mogelijk te genieten en los te laten. Of je nu 15 uur in de auto zit of 15 uur in een vliegtuig, het maakt echt geen verschil. En voor de kids? Die zijn blij wanneer jij blij bent en andersom werkt dit natuurlijk ook. Of ze nu op Bali zijn of op de camping in Frankrijk. Dus doe vooral waar jij je goed bij voelt!
Meer lezen? Marlieke deelt op haar website Kleine Globetrotter nog meer tips en verhalen over de reizen die zij maakt met haar tweeling.
Lees ook: Slapen op reis – vier tips voor je tweeling
Origineel gepubliceerd in juni 2017. Laatste bewerking in juni 2024.
Foto’s: Marlieke