Home Lijstje Waarom een tweeling écht anders is dan twee kinderen met weinig leeftijdsverschil

Waarom een tweeling écht anders is dan twee kinderen met weinig leeftijdsverschil

tweeling weinig leeftijdsverschil

‘Ik heb ook een soort tweeling.’ Heb jij die opmerking weleens gehoord? Toch is een tweeling echt iets anders dan kinderen met weinig leeftijdsverschil. 14x waarom.

 1. Het begint al bij de zwangerschap. Twee zwangerschappen kort na elkaar, dat is vast heel pittig. Maar twee baby’s tegelijk in je buik brengt ook allerlei extra risico’s met zich mee.
 2. Spullen, kleding en schoenen kun je als het even meezit hergebruiken bij kind twee (ja hoor, ook heus nog een heleboel als je eerst een jongen en dan een meisje – of andersom – krijgt). In het begin groeien ze overal nog snel uit en je oudste moet maar gewoon mee op het meerijdplankje achter de kinderwagen. Voor een tweeling heb je alles dubbel nodig en is een dubbele kinderwagen echt een must.
 3. Van punt 2 is het een logische stap naar punt 3: de kosten. Het is gewoon duurder als je alles keer twee moet kopen omdat je het niet kunt doorschuiven.
 4. Of nu de ene zelf een flesje drinkt, terwijl jij de kleinste voedt. Of dat je twee baby’s tegelijk moet voeden en het moment dat ze zelf hun fles kunnen vasthouden voor het ene kind niet veel eerder aanbreekt dan voor het andere kind. Dat is een verschilletje hoor.
 5. Een stukje zelfstandiger dus, dat is die oudste meestal wel. Maar ook een stukje wijzer, ook al is hij/zij zelf nog niet zo groot. Het is best fijn als er eentje vast íets begrijpt van wat je zegt.
 6. Alles tegelijk moeten doen, vergt veel. Iedere tweelingouder verlangt naar een moment om even met één kind te knuffelen, maar die momenten zijn heel schaars. Bij weinig leeftijdsverschil kun je de oudste nog wel even afschepen met wat speelgoed of iets lekkers voor wat kroeltijd met je baby.
 7. Wie weleens tegelijk met twee Maxi-Cosi’s heeft gesjouwd, weet dat een tweeling gewoon regelrechte topsport is.
 8. Op stap met een rennende peuter en een waggelende dreumes of met twee rennende peuters. Geen moeilijke keuze toch?
 9. Alle fases keer twee. En ongeveer tegelijk. De leuke, maar ook de minder leuke.
 10. Die twee kunnen dus ongeveer alles op hetzelfde moment; geestelijk en fysiek zijn ze vaak (nee, niet altijd, maar vaak!) even ver. En twee stoute peuters zijn echt wel andere koek dan een stoute dreumes en een baby of een stoute peuter en een stoute dreumes.
 11. Je staat voor grotere uitdagingen en keuzes: bijvoorbeeld samen in de klas of apart, verdriet als de een wel voor dat ene kinderfeestje wordt uitgenodigd en de ander niet…
 12. Bij je tweede doe je bepaalde dingen wellicht anders dan bij je eerste. Dat voordeel heb je bij een tweeling niet. Bovendien: zelfs al heb je al oudere kinderen helpt die ervaring niet altijd, omdat nu alles tegelijkertijd is.
 13. De liefde tussen tweelingen is extra sterk, maar de jaloezie en de ruzies soms extra heftig. Je kunt dan in zo’n situatie als tweelingouder helaas niet zeggen dat de oudste de meest verstandige moet zijn, want die paar minuten doen ‘t ‘m niet.
 14. Een tweeling trekt meer aandacht dan twee kinderen met weinig leeftijdsverschil. Soms leuk, soms wat onhandig (bijvoorbeeld als je haast hebt).

Lees ook: 9x waarom het inderdaad druk is met een tweeling

Origineel verscheen in juni 2017. Laatste bewerking in februari 2023.

Foto: Wiebrig Krakau Fotografie