Home Nieuws Dit is de oudste tweeling van Nederland

Dit is de oudste tweeling van Nederland

oudste tweeling Nederland

Herinner je je nog de zoektocht naar de oudste tweeling van Nederland? TwinZine deed een oproep nadat een lezer zich afvroeg of er een tweeling ouder was dan haar oom en tante. En dat is zo!

Elly stuurde in 2020 een berichtje met de vraag of er een oudere levende tweeling in Nederland bestond dan haar oom en tante, die in augustus van dat jaar 87 waren geworden. Sindsdien komen er regelmatig berichtjes van mensen die dezelfde vraag hebben.

Hele mijlpaal

Zo stond er in april 2021 een bericht over deze eeneiige broers op TwinZine. Zij werden toen 90 jaar, een hele mijlpaal. Het was toen dus duidelijk dat de oom en tante van Elly niet de alleroudste tweeling vormden. Maar wie dan wel?

Nou, Annie en Leida dus.  Meteen maar wel even een disclaimer: 100 procent garantie hebben we niet. Maar bij TwinZine zijn vele mailtjes binnengekomen de afgelopen jaren en ouder dan Annie en Leida waren die tweelingen niet. Hoewel er vorig jaar een tweeling werd aangemeld die bijna niets scheelde met Annie en Leida. Helaas overleed een van de twee nog voor het artikel was geschreven.

oudste tweeling verjaardag

Grote verrassing

Annie en Leida zijn in 1922 geboren en ja, dat lees je goed. Ze zijn dus nu 100 jaar! Die honderdste verjaardag vierden ze samen op 1 september 2022, in aanwezigheid van hun familie. Zie de foto hierboven. Niet helemaal scherp, maar zoals je ziet, is het tweetal nog kwiek.

De zussen zijn ruim honderd jaar geleden geboren aan boord van het schip van hun ouders, weten we via hun aangetrouwde nicht Katja. Die ouders hadden overigens geen idee dat er twee baby’s onderweg waren; pas bij de geboorte werd ontdekt dat het om een tweeling ging. Een grote verrassing dus!

Heel hecht

Annie en Leida zijn altijd veel samen geweest, vanaf het moment dat ze allebei aan wal waren, vertelt Katja. ,,Leida is getrouwd geweest, zonder kinderen. Haar man was ook een schipper. Annie is nooit getrouwd geweest. Toen Leida eenmaal weer aan wal was, woonden zij en Annie in dezelfde plaats.”

oudste tweeling broers zussen
De tweeling met de andere broers en zussen.

Ze komen uit een ‘heel hecht gezin’, aldus Katja. ,,Iedereen zorgt voor elkaar. Sinds het overlijden van Leida’s man zijn ze veel samen. Van de in totaal acht kinderen zijn er nog zes in leven. Daarvan wonen er vijf bij elkaar; één zus woont elders in dezelfde woonplaats. Leida heeft haar eigen huis, maar wel direct naast de anderen. Ze komen elke zondag allemaal bij elkaar. In het verleden hebben ze samen ook veel uitstapjes gemaakt en vakantie gevierd.”

DNA-test

Zoals gezegd heeft TwinZine nog geen oudere tweeling gevonden: geen twee-eiige én geen eeneiige zoals Annie en Leida. Niet dat er ooit een DNA-test is gedaan bij de dames om de eeneiigheid vast te stellen. Niet nodig, zegt Katja. ,,Ze lijken echt als twee druppels water op elkaar!”

Lees ook: Oudste Siamese tweeling ter wereld overleden

Foto’s: privébeeld