Home Persoonlijk Wasbare luiers bij een tweeling: alles wat je wil weten

Wasbare luiers bij een tweeling: alles wat je wil weten

wasbare luiers

Vind je het vies of lastig? Wil je niets anders meer? Of twijfel je nog over wel of niet aan wasbare luiers beginnen? Lizet deelt haar ervaringen met een tweeling in wasbare luiers.

Toen Lizet zwanger raakte van haar tweeling begon ze zich al snel te verdiepen in het gebruik van wasbare luiers. ,,Ik ben happy als ik iets voor het milieu kan doen, maar nog veel meer happy als ik geld en energie spaar. Mijn man en ik werken fulltime en het moest dus vooral praktisch haalbaar zijn.” Lizet nam contact op met een webshop en met voor- en tegenstanders en besloot voor een tweedelig systeem te gaan, ofwel: een absorberende basisluier en een waterdicht overbroekje. ,,Ik heb er nooit ook maar een dag spijt van gehad.”

De kosten

Eerst maar even de kosten, want dat is ka-ching! Maar, je moet het wel even in perspectief plaatsen en dat kan Lizet. ,,Ik heb anderhalve volledige set gekocht en was ongeveer 800 euro kwijt. Ja, meteen maar de duurste keuze. Het klinkt heel veel, zeker om in een keer te betalen. Maar het kost nog veel meer als je wekelijks een tientje betaalt voor een pak luiers, verspreid over een goede tweeënhalf jaar. In mijn geval bleek die zindelijkheid nog een dingetje te zijn, dus tot drie jaar zat mijn tweeling fulltime in wasbaar en daarna waren er de nachten nog. Die 800 euro (inclusief accessoires zoals emmer, doekjes, inleggers, meeneemzakken etc) heb ik er dus al lang weer uit. Het voordeel is ook dat ik de luiers voor een eventueel volgend kindje kan gebruiken, of kan doorverkopen.”

De rekensom nog even op een rij: Voor wasbaar betaal je ruim genomen 900 euro voor al je kinderen vanaf de aankoop, aldus Lizet. Als je wegwerp koopt, gaan we voor een tweeling even uit van twee pakken per week à 5 euro per pak. Dat 52 weken per jaar = 520 euro. En dat weer keer 2,5 jaar = 1560 euro. Lizet: ,,Als je dan nog beseft dat elke losse wegwerpluier evenveel water verbruikt in het maakproces als een wasmachine waarin een goede achttien luiers passen? Dubbel ka-ching!”

Het gemak

Lizet vond het niet alleen flink wat geld besparen, het bleek ook veel praktischer dan ze vooraf had kunnen bedenken. ,,Ik stond echt van het gemak te kijken. Veel mensen vinden dat misschien gek klinken, maar bedenk maar eens wat je moet doen voor wegwerpluiers. Die moet je steeds weer opnieuw laten bezorgen of halen (te veel voorraad is niet handig, want voordat je het weet zijn je kinderen uit die maat gegroeid), in de vuilnisbak doen en zorgen dat je op tijd leegt, anders gaat het stinken. Met wasbaar is dat anders: je koopt eenmalig, wast ze thuis en hangt ze op of stopt ze in de droger, waarna je ze opnieuw kunt gebruiken.

De poep

En de poep dan? Die vraag heeft Lizet heel vaak gekregen. ,,Nou, waar laat je je eigen poep, zeg ik dan. Inderdaad, in de wc, net zoals de poep van je baby die op een doekje in de luier ligt. Een soort wc-papier, maar dan wat zachter aan de billen. Als je kindje nog dunne poep heeft (bijvoorbeeld vanwege borstvoeding/flesvoeding), spoelt de wasmachine dit wel weg. Net zoals een goede modderbroek of een handdoek met kots. Vaak zijn mensen bang voor die horrorverhalen van vroeger: handwas, voorweken, poep schrapen. Maar de gewone was doen, is toch ook makkelijker geworden, dus waarom zou dit dan moeilijk blijven? Was is was, die machine doet ’t werk.”

Verschillende systemen

Lizet koos voor een tweedelig systeem, dat is voor dag en nacht hetzelfde en het absorbeert heel goed. ,,Er zijn ook andere systemen”, vertelt ze. ,,All-in-one, pocket, snap-in-two. Daarom zou ik altijd een of meerdere consulenten benaderen, want er is zo ontzettend veel keuze in systemen (en kosten). Maar duurder als tweedelig wordt het zeker niet, behalve als je ineens bizar veel luiers zou gaan kopen. Gemiddeld heb je bij een tweeling ongeveer 30-38 luiers nodig. Meer is altijd mogelijk, minder kan ook, dan moet je vaker wassen. Je kunt op maat kopen (handig bij prematuurtjes), maar het meeste is onesize, die kun je dus verstellen als je kindjes groeien.”

Handig kussentje

Nog meer voordelen volgens Lizet: ,,Er zitten geen chemicaliën tegen de huid van je kindjes, het is minder warm is aan hun billen je hebt een veel betere grip als je ze allebei tegelijk draagt. O ja, nog een fijne bijkomstigheid: het is een fijn kussentje, dus minder jankbuien wanneer ze gaan rollen en lopen!”

De tweeling van Lizet – een jongen en een meisje – is intussen vier jaar oud. Lizet is door haar enthousiasme over de wasbare luiers en omdat ze er zo veel vragen over kreeg zelf consulent geworden. Wil je haar vrijblijvend iets vragen over een tweeling in wasbare luiers? Je kunt haar een e-mail sturen. Online vind je ook allerlei proefpakketten voor als je het eerst eens wil uitproberen.

Lees ook: Zo veel luiers heb jij nodig

Origineel verscheen in juni 2020. Laatste bewerking in april 2023.

Foto’s: Pixabay/Pamela Kiefer (hoofdfoto) en Lizet