Home Vraag van de week Hoe weet je of een tweeling eeneiig of twee-eiig is?

Hoe weet je of een tweeling eeneiig of twee-eiig is?

eeneiig twee-eiig

Zijn ze eeneiig of twee-eiig? Het is een van de meestgestelde vragen aan tweelingouders. Maar lang niet alle ouders weten hoe het zit met hun tweeling. Hoe dat kan, lees je hier.

De vraag kwam van een niet-tweelingouder: hoe kan het dat iemand niet weet of zijn of haar tweeling eeneiig is? Terechte vraag, want je zou denken: dat hebben die ouders zelf allang gevraagd of gecheckt. Maar soms weten ze het gewoon écht niet.

Hoe kan het dat ze niet weten of hun tweeling eeneiig of twee-eiig is?

Het zit zo: als er in de zwangerschap één placenta is, is het duidelijk eeneiig. De echte kenners roepen nu dat het met één placenta ook niet 100 procent zeker is en dat klopt wel, want twee placenta’s kunnen ook vergroeien en één lijken. Dus dat even als kanttekening. Als er duidelijk twee vruchtzakken en twee placenta’s zijn, kan het eigenlijk twee kanten op. Vaak is de tweeling dan twee-eiig, maar niet altijd. Echter, het komt voor dat er in de zwangerschap wel steeds wordt gesproken over twee-eiig. En dat zorgt voor de verwarring. Ouders denken te weten dat de kinderen twee-eiig zijn, maar dat is dus niet altijd terecht. 

Kunnen tweelingouders het zelf ook mis hebben?

Ja, omdat ze zoals hierboven beschreven steeds hebben gehoord dat het om een twee-eiige tweeling gaat. Zelfs als de baby’s van hetzelfde geslacht zijn en na de geboorte heel veel op elkaar lijken, veranderen ouders niet meteen van gedachten. Ze zien namelijk zelf ook verschillen, net als ouders met een ‘officiële’ eeneiige tweeling die zien, en denken daarin de bevestiging te vinden dat de kinderen twee-eiig zijn. Terwijl het toch vaak een duidelijk teken is als de omgeving de kinderen in eerste instantie vrijwel niet uit elkaar kan houden.

Een DNA-test kan uitsluitsel bieden (je leest hier meer over in het artikel…). Zo’n test kun je gewoon online aanvragen, bijvoorbeeld via DNA-test.nl, en je hebt dan in een mum van tijd de officiële uitslag binnen. Niet iedereen kiest daarvoor, want het kost natuurlijk geld. Daarom heeft TwinZine iets heel leuks: tweelingen en tweelingouders krijgen maar liefst 20 euro korting op de tweelingtest, die je hier kunt bestellen. Vul bij de bestelnotitie de code TWINZINE in. Let op: je kunt kiezen voor bankoverschrijving en dan direct het bedrag minus 20 euro overmaken óf kiezen voor een andere betaalmethode en dan wordt de 20 euro later teruggestort. Vergeet dus niet de kortingscode in te vullen!

Kunnen tweelingouders het zien bij tweelingen van anderen?

Nee hoor, zelfs ouders van tweelingen hebben het regelmatig mis. Dat blijkt wel op #twintestthursday – elke donderdag op het Instagramaccount van TwinZine (hierover lees je hieronder meer) – waarbij er soms echt bij tweelingen die er zó identiek uitzien op ‘niet eeneiig’ wordt gestemd. En niet alleen door mensen zonder tweeling; er stemmen ook echt tweelingen/tweelingouders ‘verkeerd’. Het is ook lastig, zeker op basis van een foto, een momentopname. Ouders van eeneiige tweelingen vinden het vaak heel makkelijk om hun eigen kinderen uit elkaar te houden, maar snappen niet hoe andere ouders verschil zien tussen hun eeneiige zonen of dochters.

Waarom is het eigenlijk belangrijk om te weten hoe het zit?

Noodzakelijk is het natuurlijk niet, maar veel ouders vinden het wel fijn om te weten of hun kinderen een- of twee-eiig zijn, omdat ze die vraag nu eenmaal vaak krijgen. En de kinderen zelf naarmate ze ouder worden dus ook. Anderen willen het weten, omdat eeneiige tweelingen genetisch identiek zijn en dus bij specifieke ziekten goed is om te weten of de broers/zussen eeneiig zijn. 

#twintestthursday

Een hashtag ja, want zo gaat dat op Instagram. En daar vindt elke donderdag #twintestthursday plaats. Het is heel simpel: ik (Annemarie, oprichter van TwinZine) deel in mijn Stories foto’s van tweelingen die door henzelf of door hun ouders aan mij zijn gestuurd met een poll erbij met de vraag: identical (eeneiig)? Mensen kunnen stemmen op YES of NO (Ja en Nee, maar vanwege ook flink wat Engelstalige volgers is het in het Engels). De resultaten deel ik een dag later (en soms duurt het iets langer ;-)). Er wordt veel gestemd en het is interessant om te zien wat andere mensen denken. Soms is het overduidelijk en soms heel moeilijk te zien, maar dat maakt het juist extra leuk.

Meedoen? Dat kan! Volg @twinzine en stuur via DM een foto (wel graag zo dat ik ‘m kan openen en opslaan, dus niet via ‘eenmalig bekijken’). Misschien goed om te weten: ik gebruik de foto alleen om de test te doen en de resultaten te delen, verder natuurlijk niet.

PS: TwinZine behandelt veelgestelde vragen aan tweelingen en tweelingouders. Mocht je er ook eentje hebben die je vaak hoort en het leuk vinden als die vraag wordt behandeld, kun je mailen naar redactie@twinzine.nl.

Lees ook:
Acht verschillen tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen
Een- of twee-eiig? Zo werkt een DNA-test

Origineel verscheen in juli 2019. Laatste bewerking in november 2023.

Foto: TwinZine