Als ouder van een tweeling loop je tegen andere dingen aan dan wanneer je één kind hebt gekregen. Hierbij de antwoorden op tweelingdilemma’s die je als (aanstaande) tweelingouder vast herkent!
Lees eerst: 10 dilemma’s voor tweelingouders – herken jij ze?
Ik deelde het stuk over tweelingdilemma’s (linkje hierboven dus) eens en kreeg toen de reactie: zet er even meteen de antwoorden bij! Dat kan ik wel doen, reageerde ik. En zo geschiedde. Maar meteen een dikke vette kanttekening: ik kan niet voor jou bepalen. In die zin blijven het heel persoonlijke tweelingdilemma’s.
Ik (Annemarie, oprichter van TwinZine en moeder van een eeneiige tweeling) heb alleen wat ervaring en kennis gedeeld, waardoor jij misschien weer iets makkelijker een keuze maakt. Als ouder van een tweeling loop je toch tegen andere dingen aan dan als je een ‘eenling’ (sorry, rotwoord, maar wel duidelijk) krijgt. Veel succes met kiezen! xxx Annemarie
- De namen Dezelfde voorletter? Ik zou het persoonlijk niet doen, want in combinatie met dezelfde geboortedatum en hetzelfde adres kan dat voor onhandige situaties zorgen. Een persoonsverwisseling bij de apotheek of in het ziekenhuis bijvoorbeeld. Mocht je nu echt twee prachtige namen hebben die allebei beginnen met dezelfde letter, zou ik zeggen: doen, maar dan wel met een tweede naam die wel een andere beginletter heeft, zodat je daaraan in elk geval kunt zien dat het om twee verschillende personen gaat. Zie ook: zo kies je namen voor je tweeling!
- Borst of fles Vooropgesteld: dit is zo’n dilemma waar je echt zelf uit moet komen. Niemand kan zoiets als borstvoeding of flesvoeding geven voor jou bepalen. Daarom alleen even de feiten op een rij. In principe kan je met je lijf twee baby’s tegelijkertijd voeden en produceer je daar voldoende melk voor. En ik geef je graag nog mee wat een lactatiekundige tegen mij zei: je kinderen hebben het meest aan een moeder die er zo goed mogelijk voor ze kan zijn. Put de borstvoeding jou lichamelijk en geestelijk uit en wil je ermee stoppen? Durf dan ook die keuze te maken. Wil en kun je juist je kinderen heel lang voeden of besluit je gewoon meteen voor kunstvoeding te gaan? ALL IS GOOD. Nooit vergeten.
- Hetzelfde kleden of juist niet Je hebt vast voor de geboorte al een beetje een idee van wat je wilt. Handig om die keuze vast te delen met vrienden/familie, zodat je wel dezelfde pakjes cadeau krijgt, of juist twee verschillende. Durf ook weer van je keuze af te wijken. Dus, wilde jij ze bijvoorbeeld niet precies hetzelfde gaan kleden en vind je het nu toch wel heel schattig staan? Doen natuurlijk, jij mag (nu nog) bepalen. Tips over dit onderwerp vind je hier.
- Samen in een schema of voeden op verzoek Ik tip graag het aanhouden van (ongeveer) hetzelfde schema, omdat het meer rust brengt, zeker als je nog andere kinderen hebt rondlopen. Maar ik zeg er altijd bij dat het natuurlijk van jezelf en de kinderen afhangt of het ook lukt. Voel je er niets voor om de kinderen wakker te maken voor een voeding, voed dan lekker op verzoek. Hier deel ik meer info en tips over het in een ritme houden van je pasgeboren tweeling.
- Een kinderwagen met zitjes naast elkaar of eentje waarin de kinderen voor en achter/boven en onder elkaar zitten. Persoonlijk vind ik naast elkaar leuker. Ik vond het zo leuk dat ze toen ze wat groter werden naar elkaar konden kijken en soms pakten ze ook elkaars handjes vast. Op en top schattig! Maar boven elkaar maakt wel dat de wagen makkelijker te hanteren is, want smaller. Misschien heb je geen ruimte voor een bredere versie, dus dan is de keuze snel gemaakt.
- Ieder een eigen kamer, of samen op één kamer Mijn ervaring is samen slapen. Echt wel eens lastig in het begin hoor, als ze elkaar wakker maken. Maar ze wennen vaak aan elkaar en in mijn geval vond ik het profijt veel groter, namelijk gezellig b(r)abbelen voor en na het slapen. Over samen in een wieg liggen, zou ik even goed informatie inwinnen. Zoiets wil je alleen doen als het veilig kan. Die van mij slapen overigens nog altijd samen. Eerst in twee ledikanten naast elkaar, daarna in peuterbedjes, met 5 jaar oud in een tweepersoonsbed en nu alweer een aantal jaren in twee losse eenpersoonsbedden die tegen elkaar aan staan. Ze vinden het fantastisch om samen te slapen. Ze hebben genoeg ruimte en vallen zo goed als kletsend in slaap en worden kletsend weer wakker.
- In dezelfde groep/klas op kdv/psz/school De beste richtlijn is: kijk naar je kinderen. Hoeveel onderzoeken er ook worden gedaan, ze gaan nooit specifiek over jouw tweeling. Schoolbeleid moet niet leidend zijn, vind ik, je kinderen wel. Hier vind je 8 tips over dit onderwerp.
- De verjaardag Oeh ja, hangt ook weer zo af van jezelf en je kinderen. Ik zou adviseren: één taart, één uitnodiging, één feestje en één traktatie als ze nog klein zijn, maar zodra ze groter worden toch in elk geval een eigen taartje met eigen kaarsjes erop. Ook zou ik ze allebei een eigen traktatie gunnen (hier wel gedaan). Over dat feestje kunnen ze tegen die tijd samen wel een uitspraak doen.
- Ingrijpen of laten ruziën Wat doe je als je kinderen elkaar in de haren vliegen? Ingrijpen is zeker goed, vooral als je ziet dat de een de ander pijn doet. Maar probeer ze ook af en toe ruzie te laten maken. Ik sprak ooit een deskundige voor een artikel waarin het ging over ruziemaken en het schijnt heel goed te zijn om dat in een veilige omgeving – dus thuis, met je broer/zus – te leren. Want met je familie moet je toch weer verder, dus je leert het ook weer goedmaken.
- Tegelijk huilen Het grootste dilemma is natuurlijk: wie pak ik als eerste op? Ik heb eens een artikel aan dit onderwerp gewijd, dat vind je hier. Je leest hier ook een tip in over wie je als eerste oppakt en die deel ik vast hier: Misschien voelt het een beetje dubbel om te doen, maar ga eerst naar de baby die het makkelijkst te troosten is. Als je die tevreden hebt kunnen stellen met een speen of een knuffel o.i.d., kun je je richten op de baby die meer overstuur is en jou wellicht iets meer/langer nodig heeft.
Zit je ook met een tweelingdilemma en wil je er iets over kwijt of iets over vragen? Dat kan! Je kunt Annemarie bereiken via redactie@twinzine.nl
Origineel verscheen in oktober 2019. Laatste bewerking in oktober 2023.
Foto: Pexels/Edwin Ariel Valladares