Als je een tweeling bent of hebt, worden termen die anderen vrijwel nooit horen, ineens heel normaal. Een voorbeeld is de ‘gespiegelde tweeling’. Maar wat is dat nou precies?
Het woord gespiegeld zegt het eigenlijk al: als je een eeneiige tweeling tegenover elkaar zet, lijkt het net alsof ze in een spiegel kijken. Een moedervlek kan bij de een links zitten en bij de ander op dezelfde plek rechts. Datzelfde geldt voor kruinen. En is de een linkshandig, de ander rechtshandig.
Wist je dat in zeldzame gevallen zelfs de organen, zoals het hart, gespiegeld zijn?
Late splitsing
Bij een twee-eiige tweeling kan natuurlijk ook de ene links- en de ander rechtshandig zijn, maar dat gebeurt wel vaker bij broers en zussen. En een twee-eiige tweeling is genetisch net zo veel verwant als broers en zussen met leeftijdsverschil. Je gebruikt de term ‘gespiegelde tweeling’ alleen bij eeneiige tweelingen, omdat hun DNA identiek is. Lang niet alle eeneiige tweelingen zijn gespiegeld; het gaat om zo’n 25 procent.
Hoe het komt, is bekend. Het gebeurt namelijk als de bevruchte eicel in een relatief laat stadium splitst. Zo zegt gynaecoloog Stephen Robson hierover: ,,Een gespiegelde tweeling is een tweeling die net geen Siamese tweeling is geworden, dus misschien moeten gespiegelde tweelingen het maar zo zien dat ze heel veel geluk hebben gehad.”
Je kunt wel testen of een tweeling eeneiig is of niet, maar je kunt niet testen of het om een gespiegelde eeneiige tweeling gaat of niet. Dus moet je gewoon afwachten hoe een tweeling zich ontwikkelt en dan ga je het vanzelf zien.
Links en rechts
Ik (Annemarie, oprichter van TwinZine) heb eeneiige meiden. Bij mijn dochters zijn de symptomen door de jaren heen steeds sterker geworden en pas sinds hun zesde denk ik echt dat ze gespiegeld zijn. Ooit zei de kapper al eens dat de haren bij allebei precies de andere kant op vielen. Ik had dat zelf overigens niet door.
Vervolgens zag ik wel dat mijn ene dochter overduidelijk linkshandig was, terwijl haar zus wisselde. Ook later wisselde die dochter nog weleens, maar ze blijkt toch meer rechtshandig te zijn. Aan tafel zitten ze als ze naast elkaar zitten dus nu altijd hetzelfde, want anders zitten ze elkaar met de armen in de weg.
Als ze steppen of hinkelen, gebruiken ze allebei precies het tegenovergestelde been. Het ziet er grappig uit. En misschien wel het allergrootste ‘bewijs’: de ene wisselde haar rechter voortand eerst en bij de ander ging haar linker voortand er als eerste uit.
Nieuwe verrassingen
Bijzonder toch? Voor tweelingen zelf zijn dit soort processen vast heel gewoon. Maar ik vind het zo fascinerend dat je als tweelingouder toch steeds weer nieuwe verrassingen krijgt. Want natuurlijk weet ik intussen al heel veel van tweelingen en ook van eeneiige, maar ik weet ook dat elke tweeling weer anders is.
Dus ook mijn eeneiige, die ik dan nu ook wel voorzichtig (er is tenslotte geen test voor) een gespiegelde tweeling kan noemen. Best handig trouwens voor mensen die de meiden vaker zien, maar niet altijd weten wie wie is. Gewoon een pen geven, laten steppen of – zolang ze nog wisselen – in hun mond kijken! 😉
Lees ook: Wie is de oudste van de tweeling?
Origineel verscheen in juni 2020. Laatste bewerking in februari 2023.
Foto: TwinZine