Als aanstaande tweelingouder weet je natuurlijk precies wat je wilt horen. Voor het gemak hebben we een lijstje gemaakt met tips zodat jouw omgeving dat ook weet. Negen do’s!
- ‘Zwanger van een tweeling? Wat een FANTASTISCH nieuws!’ Punt. Echt, laat het hierbij. Ook al moet je er zelf niet aan denken.
- ‘Wauw, wat ben jij mooi zwanger’. Weer een punt, verder niets. Dus ook niet iets van ‘wat een kleine/grote buik voor iemand die een tweeling krijgt’. Het maakt de aanstaande tweelingouder alleen maar onzeker en dat is zo niet nodig.
- ‘Jaaaaa, dubbel zo veel kussen, knuffels en lachjes voor jou!’
- ‘Bij die en die is het uiteindelijk ook allemaal goed gegaan.’ Ofwel: blijf positief. Dat een tweelingzwangerschap extra zwaar en gecompliceerd kan zijn, weet je als aanstaande tweelingouder wel; dat hoeft niet extra te worden benadrukt. Liever heb je iemand naast je die de verhalen met een goede afloop met je deelt.
- ‘Hoe kan ik je als de tweeling er straks is het beste helpen?’ En dan ook doen als het zo ver is!
- ‘Als iemand een geweldige tweelingmoeder/vader is en dit aankan, ben jij het!’
- ‘Laat maar lullen, die mensen die roepen dat het vast zwaar/druk/moeilijk is en al die ‘jij liever dan ik’-mensen.’ En dan weer punt 6 en/of 9.
- ‘Negen maanden op, negen maanden af? Jij hebt natuurlijk recht op het dubbele nu je er twee krijgt!’
- ‘Het komt goed!’ En deze op repeat: in de zwangerschap, kraamtijd en als ze dreumes/peuter/kleuter zijn. Tegen die tijd geloof je er als tweelingouder zelf ook in.
Lees ook:
7x zo help je een aanstaande tweelingmoeder echt
9x wat je niet zegt tegen een aanstaande tweelingmoeder
Origineel verscheen in mei 2017. Laatste bewerking in februari 2023.
Foto: Fotostudio Duo