Katoenen lappen vouwen en na gebruik weken in een stinkende emmer: dat beeld had Lilian van wasbare luiers. Maar het blijkt juist ideaal. Zelfs wanneer je een tweeling hebt!
Lilian is moeder van een tweelingzoon- en dochter. Toen ze zwanger was van haar tweeling las ze over wasbare luiers. Ze deelt haar ervaring met TwinZine.nl, zodat jij – misschien ook zwanger van een tweeling of kersverse tweelingouder – een goede afweging kunt maken. Je hoeft ze van TwinZine niet te gaan gebruiken natuurlijk (nope, geen aandelen in wasbare luiers hier hoor). Maar misschien heb jij ook wel bepaalde ideeën of vooroordelen, dus dan is het maar wat fijn als een ervaren tweelingouder je er wat meer over kan vertellen. Hieronder lees je Lilians verhaal.
1500 euro besparen
Mijn beeld bij wasbare luiers? Katoenen lappen die je moet vouwen en na gebruik moet weken in zo’n stinkende emmer in de badkamer. Brrr! Maar die moderne wasbare luiers zagen er toch wel makkelijk uit in gebruik, vond ik. Dus na een kort overleg met manlief spraken we af met een luierconsulent in de buurt. Zij heeft ons verschillende luiers laten zien, voelen en proberen. Na die avond waren we wel om.
Mijn man rekende uit dat we ongeveer 1500 euro zouden besparen door wasbare luiers te gebruiken in plaats van wegwerpluiers. Dat, plus de zachtheid van de luiers en de gigantische hoeveelheid afval die we anders zouden produceren, heeft ons over de streep getrokken. Overigens kun je de luiers na gebruik nog prima tweedehands verkopen of voor een volgend kindje gebruiken, dan bespaar je dus nog meer. Onze kindjes zijn met dertig weken geboren en de eerste weken hebben we wegwerpluiers gebruikt. Af en toe vouwden we hydrofiele doeken tot luiertjes, tot ze de door ons aangeschafte luiers aankonden.
Nooit vieze rompers
Wij vinden het fijn dat we nooit vieze rompers hebben gehad van spuitluiers, omdat wasbare luiers beter aansluiten. En dat we nooit de deur uit hoeven om luiers te kopen. De luiers hebben leuke printjes en de kinderen zelf vinden het daardoor altijd leuk om een schoon exemplaar uit te zoeken. Ook ben ik blij dat ik niet telkens met een zak luiers naar de container hoef. We halen het wasnet met luiers uit de luieremmer en gooien het zo, zonder voorweken, in de wasmachine.
Ons gezin bestaat uit twee volwassenen en vier kinderen, maar deze twee extra wasjes per week merk ik niet echt. Het grootste deel van de ontlasting wordt trouwens opgevangen door inlegvellen. Deze gooi je weg of spoel je door de wc. De rest wordt prima schoon. Soms hang ik bij vlekken de luiers in de zon of voeg ik biotex toe aan de voorwas. We hebben gekozen voor de basisluier Bamboozle met overbroekjes van verschillende merken. Zolang ze maar dubbele lekgootjes hebben, dat bevalt ons het beste. De oma’s leek het maar lastig, maar ook zij waren na een keer proberen om.
Vreselijke uitslag
Mijn tweeling heeft ook wel eens een wegwerpluier aan hoor, bijvoorbeeld op vakantie. We merken dan meteen hoe die stinken door de chemicaliën die erin zitten. Ook de billen van mijn zoontje reageren heel heftig op wegwerpluiers; hij krijgt vreselijke uitslag. Mijn man verzuchtte afgelopen jaar op de terugweg ‘hè, straks eindelijk weer fijne luiers!’. Al met al is een tweeling in wasbare luiers prima te doen. Het kost ons nauwelijks meer werk dan met wegwerpluiers en het scheelt geld en afval. Plus: hoe leuk zijn de matchende luierkontjes?!
Meer weten over je tweeling in wasbare luiers? In dit artikel vind je alle ins & outs!
Lees ook: Hoeveel luiers heb je nodig voor een tweeling?
Origineel gepubliceerd in september 2020. Laatste bewerking in maart 2024.
Foto: Lilian