Twee of meer kloppende hartjes gespot? Dan weet je dat jouw zwangerschap extra bijzonder is. 9x waarom zwanger zijn van een meerling anders is dan zwanger zijn van een eenling.
- Medische indicatie: op het moment dat je zwanger bent van een tweeling, kom je onder controle in het ziekenhuis. Je kunt wel contact zoeken/houden met een verloskundigenpraktijk, als je dat graag wil, maar in principe dragen zij je over als je daar al was aangemeld. Check even wat de mogelijkheden zijn bij jouw praktijk. Je bent officieel natuurlijk niet verplicht om naar het ziekenhuis te gaan, maar het is wel de standaard procedure.
- Meer controles (en echo’s): fijn natuurlijk dat ze je kinderen goed checken, maar het is ook intensief. Voordeel is wel dat je de baby’s heel vaak kunt zien, want ze maken bij elke controle een echo. Je krijgt vast ook van alles te horen over de risico’s. In dit artikel lees je hoe je omgaat met zulke risicogesprekken.
- Vermoeiender en zwaarder: dit is natuurlijk geen voldongen feit, maar het dragen van twee of meer kindjes is over het algemeen pittiger dan een eenling in je buik. Nogmaals, het kan ook zijn dat je fluitend door deze zwangerschap gaat.
- Meer kilo’s: al visioenen van jezelf als wandelende olifant? Je komt waarschijnlijk wat meer aan dan in een eenlingzwangerschap, maar heel extreem hoeft het niet te zijn. Gemiddeld komen vrouwen bij een eenlingzwangerschap 11-15 kilo aan en bij een tweelingzwangerschap 12-18 kilo. Maar, wees gerust, sommige vrouwen komen helemaal niet meer aan dan in een eenlingzwangerschap.
- Grotere woordenschat: monozygoot, dizygoot, TTS, NICU… je leert in no-time allerlei nieuwe termen. Welkom in de wereld van tweelingen!
- Vier handen, vier voetjes: wie zwanger is (geweest), kan beamen dat het voelen bewegen van je kind in je buik iets prachtigs is. Wie zwanger is (geweest) van een tweeling, weet ook hoe oncomfortabel het kan zijn. Op je zij liggen, is er niet meer bij; aan de ene kant protesteert baby 1, aan de andere kant baby 2. Maar tegelijkertijd is het natuurlijk superbijzonder dat jouw lijf twee mensjes maakt en je soms al die voetjes en handjes kunt voelen.
- Ziekenhuisbevalling: had je nog het romantische idee van in alle rust thuis bevallen, samen met je partner en de verloskundige? Laat dat maar los. Het wordt zo goed als zeker een ziekenhuisbevalling en er staat een heel team aan je bed. Ook hier geldt wel weer: je bent dit niet verplicht, maar het is wel de standaard procedure omdat er nu eenmaal meer risico’s aan een meerlingbevalling zijn verbonden. Er zijn wel vrouwen die bewust thuis bevallen van hun tweeling. Sarah zette de video van haar tweelingthuisbevalling zelfs online. Je bekijkt het filmpje hier.
- Vroeggeboorte: de kans is groot dat je kinderen te vroeg worden geboren. Jijzelf en de doktoren zullen er alles aan doen om de baby’s zo lang mogelijk in de buik te houden, maar gemiddeld worden ze met 37 weken geboren. Soms al veel eerder, maar er zijn ook vrouwen die de 40 weken (bijna) halen.
- Speciaal: twee baby’s in je buik maakt jouw zwangerschap extra bijzonder! Geniet ervan, voordat je het weet heb je twee baby’s in je armen en kijk je toch een beetje met weemoed terug op deze tijd.
Lees ook:
5 fabels over de tweelingzwangerschap
Kun je natuurlijk bevallen van een tweeling?
Origineel bericht verscheen in juni 2016. Laatste bewerking in februari 2024